”Yksinkertaisesti sanottuna syynä on tuottavuus”, aloittaa Thomas. ”Nykyisin mikään tuotantoprosessin osa ei saa jäädä jälkeen. Silloin vetoniittaus on usein erityisen sopiva ratkaisu.”
Kaksi tärkeää taustavoimaa
Siirtymiseen vetoniitteihin vaikkapa ruuvi-, niittaus- tai hitsausratkaisuista on usein kaksi merkittävää perustetta.
Ensinnäkin liitosten tekeminen halutaan automatisoida, mikä on tärkeä vaihe tuottavuuden kasvattamisessa.
Toiseksi halutaan pystyä hallitsemaan tuotantoprosessia, ja automaatio antaa siihen useita ratkaisuja. Autoteollisuudessa vaaditaan usein sataprosenttista laatua toimitettavissa tuotteissa, ja automatisoinnin avulla päästään niin lähelle täydellistä laatua kuin suinkin voidaan. Siksi täysautomaattiset vetoniittausratkaisut ovat niin suosittuja autoteollisuudessa.
Automatisoidut liitosratkaisut tarjoavat useita etuja
Liitosasemien automatisoinnin etuja tarkasteltaessa käsitellään yleensä viittä tärkeää aihetta:
- Pienemmät kulut – kun asennettujen vetoniittien määrää tuntia kohden voidaan kasvattaa. Automaatio säästää aikaa ja auttaa tehostamaan henkilökunnan käyttöä.
- Parempi laatu – kun jotakin menee pieleen, syy on yleensä inhimillisessä tekijässä. Hallitussa prosessissa virheiden määrä minimoituu ja laatu paranee.
- Parempi tuottavuus – automaation avulla voidaan poistaa tuotantolinjan pullonkauloja, ja yhä useammat ovat huomanneet tämän. Tämä koskee niin nykyistä tuotantoa kuin uusien linjojen suunnittelua.
- Entistä joustavampi tuotanto – automatisoitujen niittausasemien avulla tuotantoa voi säätää nopeasti tarpeen mukaan.
- Entistä turvallisempaa ja varmempaa – manuaalisen käsittelyn minimointi vähentää työntekijöiden loukkaantumisriskiä.
Parannettu prosessinhallinta
Prosessinhallinnalla pyritään välttämään tarpeettomat seisokit. Automaatiolla on useita kiinnostavia vaikutuksia tuotantoon. Jos automatisoitu vetoniittauskone määritetään oikein, suoritin seuraa kunkin liitospisteen parametreja ja niittien asennusjärjestystä. Se tekee tämän joka ikiselle työkappaleelle.
Koko niittausasemaa pitää tietenkin valvoa, kuten myös siinä käytettyjä komponentteja, sillä liitoskappaleiden mittojen, reikien koon ja vetoniittien laadun on vastattava koneeseen määritettyjä arvoja.
Jälkitarkastuksia ei tarvita
Edellä kuvatun tapaisissa täysautomaattisissa ratkaisuissa monet valmistajat ovat luopuneet erillisestä jälkitarkastuksesta. Tuotannossa ei käytännössä tapahdu virheitä, ja mukavana sivuvaikutuksena laatuvirheistä aiheutuva hävikki minimoituu.
Automaatio on tulevaisuutta
Yhteenvetona esimerkiksi ohutlevyjen ja vastaavien materiaalien liittämisen automatisointi parantaa tarkkuutta ja laatua seuraavasti:
- Parempi tuottavuus ja joustavuus
- Pienemmät kustannukset
- Parempi laatu
- Turvallisempi työympäristö
Vaikka automaatiolla voidaan saavuttaa suuria etuja tuotannossa, siinä on omat hankaluutensa. Jotta automatisoitu vetoniittausratkaisu olisi tuottava investointi, se pitää tehdä kerralla oikein. Ilman selkeää vaatimusmääritystä, jossa eritellään laatuvaatimukset ja haluttu joustavuus ja tuotantonopeus, lopputulos osoittautuu herkästi pettymykseksi. Mutta huolellinen toteutettavuusselvitys paljastaa, mitä voidaan toimittaa ja millaisia investointitarpeita siihen liittyy. Siten prosessista saa selkeän ja eritellyn kuvan ennen sen aloittamista.