Solvatten helpottaa puhtaan veden puutetta Ugandassa

Colly Components on jo useiden vuosien ajan tukenut Solvattenin työtä, kun yhtiö tarjoaa yhä useammalle ihmiselle kuumaa, puhdasta käyttövettä. Tänä vuonna suuri osa työstä on tehty Afrikassa Ugandassa, johon kerääntyy eniten pakolaisia naapurialueilta. Samalla yli 44 prosentilla väestöstä ei ole puhdasta käyttövettä, mistä seuraa vakavia vatsasairauksia sekä iho- ja silmätulehduksia. Lisäksi maan länsi- ja keskialueella on ebola-epidemioita.

Pandemian myötä monet hyvinvointi-, ympäristö- ja ilmastoinvestoinnit kaikkein vähäosaisimmille hyllytettiin. Apu lopetettiin ja jaettiin toisaalle, jotta selvisimme kriisin läpi.
Monissa maissa koulut ja yhteistilat jouduttiin sulkemaan, kun taas monia vaivasi kuivuus, tulipalot ja tulvat, joiden takia sadot pienenivät. Useita konflikteja käynnistyi ja tuhosi koteja, jolloin monet joutuivat lähtemään pakosalle. Aivan kuin se ei jo olisi riittänyt, Ukrainan-sota johtaa vakaviin seuraamuksiin ruoan ja energian hinnoissa. Mutta monet meistä yrittävät löytää ratkaisuja, jotka parantavat vähäosaisimpien arkea. Solvatten on ratkaisu, jonka tuottama kuuma, puhdas vesi auttaa monia.

1,5 miljoonaa pakolaista Ugandassa – Mary on yksi heistä

Ugandan pakolaisista noin 81 % on naisia ja lapsia. Kun Maryn aviomies nukkui pois, hän joutui pakenemaan kuuden lapsensa kanssa Etelä-Sudanista. Nyt hän yrittää rakentaa uuden elämän Ugandan suurimman pakolaisasutuksen Bidibidin asukkaille.
Mary kasvattaa maniokkia ja maissia saamallaan pienellä tontilla. Sato menee kokonaisuudessaan lasten ruokkimiseen. He hakevat veden muutaman kilometrin päässä olevasta hanasta, mutta vaikka vesi tulee putkistosta, se ei ole juomakelpoista.
UNHCR huojmasi Maryn, joka joutui osallistumaan vesikoulutukseen. Solvatten oli mukana siinä ja pääsi Maryn mukana tämän kotiin. Mary huomasi heti eron: vesi oli maukasta ja lasten olo kohentui.

Tänä vuonna 330 ihmistä on lahjoituksemme avulla saanut käyttöönsä 2 800 000 litraa kuumaa, puhdasta vettä, mutta työtä riittää vielä paljon. Tietoa Solvattenin työstä, tavoista auttaa ja tavasta, jolla Solvatten puhdistaa veden, saa täältä.

”Kaikkien täkäläisten on ollut pakko paeta. Vaikka elämä olisi ennen ollut hyvää, kaikilla on vaikeuksia saada rahat riittämään. Huomasin jo, millaisen eron Solvatten tekee minulle ja muille kylän perheille, jotka ovat mukana hankkeessa. Suurkiitokset tuesta!”
Mary