Lean production on haasteena lähes yhtä vaativa kuin kesäaikataulujen suunnittelu. Onko sen oltava niin vaikeaa?

Colly Components vierailee pohjoismaisissa yrityksissä joka päivä. Kahvipöydän ääressä istuskellessamme törmäsimme käsitteeseen lean production eli lean manufacturing. Siinä pyritään laatimaan mahdollisimman solakka tuotantoprosessi. Siinä karsitaan turhia kuluja varmistamalla, että kaikki tarvittava saadaan paikalle juuri oikeaan aikaan. Siitä käytetään myös nimitystä Just-in-Time.

Olimme yhtä mieltä siitä, että monissa yrityksissä revitään hiuksia, kun tämä ratkaisu yritetään saada toimimaan. Pandemian vaikutusten, osapulan sekä logistisen sekasorron ja sodan takia suunnittelu ei ole nykyisin helppoa. Kaikki tuntuvat olevan samaa mieltä siitä. Mutta monet yrittävät silti.

Onko lean-lean järkevää?
Lean-leanissa lähestymistavassa pyritään äärimmäisyyksiin. Pikkuosa saapuu juuri oikeaan aikaan, kun sitä tarvitaan tuotannossa. Nykyisin pyritään myös vähentämään riippuvuutta pitkistä kuljetusreiteistä kestävän kehityksen takia. Siksi uskomme, että nykyhaasteiden ratkaisemiseen on parempikin vaihtoehto.

Smart-Lean – näin vältetään tarpeettomat tuotantokatkokset
Parhaiten johdetuissa yrityksissä on yksi yhteinen piirre: Niissä suunnitellaan toiminta etukäteen! Yrityksissä esitetään suunnilleen tällainen kysymys: Mitä asiakkaamme tarvitsevat seuraavalla neljänneksellä? Miten voimme varmistaa, että pystymme toimittamaan sen? Yrityksissä ymmärretään, että varastossa on oltava tiettyjä tuotteita ajoissa, jotta tuotantoon ei tule ei-toivottuja katkoksia. Se ei ole rakettitiedettä, vaan lähinnä tervettä järkeä – käytämme siitä nimitystä Smart-Lean.

Smart-Lean – sisällytä epävarmuustekijät suunnitteluun
Sisällyttämällä epävarmuustekijät suunnitteluun saat kilpailuetua. Pääomakustannuksen kasvu on marginaalinen verrattuna seisokkeihin. Kun suunnittelussa käytetään hitunen Smart-Lean-ajattelua, tuotanto sujuu paremmin.
Lisäetuna tarvitaan vähemmän toimituksia, mikä vähentää toimituskustannuksia – ja ympäristövaikutusta.

Käytä kesällä hieman Smart-Lean-ajattelua – et kadu sitä
Kesä ja lomakausi ovat tuloillaan. Oma vinkkini on, että kesälläkin voi hyödyntää Smart-Lean-ajattelua. Siitä tulee taatusti hyvä mieli. Järjestä taukoja, sillä jatkuvasti ei tarvitse tapahtua jotakin. Jätä aikaa itsellesi ja mieluisille puuhille yksin ja rakkaiden kanssa.
Yritän elää opetusteni mukaisesti ja toivon kohtuullisen lämmintä kesää ja runsasta mansikkasatoa. Toivottavasti omasta kesästäsi muotoutuu tarpeittesi mukainen. Tapaamme uudelleen loman jälkeen sopivasti päivettyneinä ja valmiina uusiin liikkeisiin, kun toiminta alkaa taas rullata.

Käytä tervettä järkeä, olipa kyse tuotannon sujuvoittamisesta tai kesäloman vietosta. Käytämme siitä nimitystä Laatua osaamisella.

Lämpimin kesäterveisin
Darco