Jos kaikilla olisi puhdasta vettä

Puhdas ja kuuma vesi on meille usein itsestäänselvyys, mutta monille se on kaikkea muuta. Colly Components tukee projektia Ugandassa, jossa puolella väestöstä ei ole puhdasta vettä kotonaan ja veden kuumentaminen pesemistä varten on liian kallista.

Kyseessä on yhteistyöprojekti Solvattenin kanssa. Tämä ruotsalaiskeksintö tuottaa 10 litraa puhdasta, lämmintä vettä kerran tai kaksi päivässä. Projektin muita osapuolia ovat Plan International ja UNHCR.

Tähän mennessä 72 perhettä on saanut apua

Lounais-Ugandassa on suuria pakolaisleirejä Kongon ja Burundin selkkausten takia. Seudulla asuu nykyisin yli 125 000 pakolaista. Uganda antaa jokaiselle pienen maatilkun, mutta resurssipula on valtava ja köyhyysloukusta on vaikea päästä pois.

Tähän mennessä 72 perhettä Nakivalen pakolaisalueella ja UNHCR:n pakolaisleireissä Adjumanissa ovat saaneet Solvatten-ratkaisun PLAN Internationalin avulla. Mutta se on vasta alkua. Pyrimme parantamaan aina vain useamman perheen tilannetta ja auttamaan etenkin heidän lapsiaan, joihin likaisen veden aiheuttamat suolistosairaudet vaikuttavat vakavasti.

Kampalan slummikampanja

Kampalassa sijaitsee Bwaisen slummialue, joka on kaupungin köyhimpiä alueita, joten sen infrastruktuurissa on puutteita. Sorateiden varsilla kulkee rikkoutuneita putkistoja vesikanavissa, jotka johtavat ulkohanoihin. Juuri yritys parantaa vedensaantia on pahentanut riskejä: veteen pääsee mikro-organismeja matkan varrella. Sairauksia esiintyy pääasiassa sadekaudella, kun kadut ja vesijärjestelmä tulvivat.

Anne asuu 11 lapsensa kera yhdellä Bwaisen kujista. Lasten isällä on kaksi vaimoa, ja nuorimpana vaimona Anne hoitaa lapsia päivisin. Perheellä on erittäin niukasti varallisuutta ja vain muutama lapsista on päässyt kouluun.


Ennen heillä oli varaa vain 5 vesilitran puhdistamiseen päivässä, mikä ei riitä suurelle kotitaloudelle. Lapset sammuttivat janonsa juomalla likaista vettä, minkä takia he olivat aina sairaita tai heillä oli vatsakipuja. Anne sai 4 kuukautta sitten Solvatten-järjestelmän, josta kaikki lapset saavat puhdasta juomavettä. Vatsasairaudet ovat vähentyneet rajusti ja Anne on lisäksi pystynyt säästämään hieman rahaa joka viikko.

Lisätietoja Solvattenista

Osoitteesta solvatten.org saat lisätietoja tavoista, miten me toimivan yhteiskunnan jäsenet voimme tukea kanssaihmistemme kehitystä muissa maissa. On hienoa nähdä, miten puhdas, lämmin vesi pystyy muuttamaan niin monen ihmisen elämän.