1960-luvulla Ruotsilla ja Ugandalla oli yhtä paljon asukkaita. Tänään, sotien ja pakolaisvirtojen jälkeen, Ugandassa asuu 47 miljoonaa ihmistä.

Lisäksi maa on voimakkaasti vaikuttanut ilmastonmuutoksiin, jotka aiheuttavat vaikeita kuivuuksia, katastrofaalisia tulvia ja epidemioita peräkkäin. Vesi on niukkuushyödyke – ja jotain, mitä emme voi olla ilman. Aurinkovesillä on tärkeä rooli puhtaan veden varmistamisessa mahdollisimman monelle. Siksi Colly Components tukee heidän tärkeää työtään.

Uganda ottaa ylivoimaisesti eniten pakolaisia Afrikan mantereella. Sen sijainti keskellä Afrikkaa ja levottomuus useissa naapurimaissa ovat tehneet siitä raskaan taakan. Uganda on yksi maailman viidestä maasta, joka ottaa vastaan eniten pakolaisia.

Pakolaisleireillä ihmiset asuvat ahtaasti pienillä alueilla. Ruuanlaitto, hygienia ja muut perusasiat ovat vaikeita hoitaa ja ylläpitää. On selvää, että puhtaan kuuman veden saatavuudella voidaan parantaa paljon.

Tärkeät kumppanuudet tekevät eron

Uganda oli yksi ensimmäisistä maista, joissa Solvatten aloitti toimintansa, ja ensimmäinen projekti käynnistyi jo vuonna 2010. Tähän mennessä maassa on jaettu noin 30 000 Solvatten-säiliötä. Tämä on tärkeä virstanpylväs pyrittäessä siihen, että kaikissa kodeissa on puhdasta lämmintä vettä ja että käytetään uusiutuvaa energiaa.

Yhteistyö YK pakolaisjärjestön UNHCR kanssa vuodesta 2019 on johtanut 14 105 Solvatten-säiliön jakamiseen. Elokuussa 2024 toimitetaan lisäksi 3 600 yksikköä, mikä nostaa kokonaismäärän 17 705. Yhteistyö UNHCR kanssa on ollut ratkaisevaa monien pakolaisuudessa elävien elinolojen parantamiseksi.

Simon näkee, miten Solvatten muuttaa arkea

”Pinta-altaan vesi näyttää kirkkaalta ja juomakelpoiselta, mutta se on todellisuudessa hengenvaarallista käyttää”, sanoo Simon Odong. Hän työskentelee WASH-upseerina UNHCR.

Ugandassa ja työskentelee yhdessä Solvattenin kanssa jakamaan yksiköitä maaseudulla.

”Tavoitteenamme on saada niin monta Solvattenia käyttöön kuin mahdollista, ja meillä on jo yli 14 000 yksikköä käytössä. Se on todella uskomatonta, mitä se tekee yhteisöille! Voimme todella varmistaa, että vesi ei sisällä E.coli-bakteereita tai muita tarttuvien tautien aiheuttajia”, kertoo Simon.

”Solvattenin avulla tautitapausten vähentäminen on helppoa, ja luomme edellytyksiä monille elääkseen parempaa elämää”, sanoo Simon samalla kun hän katsoo aurinkoon, joka lämmittää ja puhdistaa.

Työ Solvattenin kanssa on vasta alkanut, ja tavoitteet ovat korkealla – tavoitteena on miljoona Solvattenia maailmanlaajuisesti. Colly Componentsissa olemme ylpeitä siitä, että voimme olla osallisina tässä.

Lainaus:
”Sairaudet hankaloittavat kehitystä. Paremmalla hygienialla saadaan parempaa terveyttä. Me aiomme tehdä todellisen eron maailmassa, ja näemme positiivisia vaikutuksia yhteistyössämme Ugandassa.”
David Wadström, Solvatten – kenttäkäynnillä Bidi Bidissä, Uganda.