Miten kirjoittaa mitään uutta kestävästä kehityksestä?
Todella hyvä kysymys. Tuntuu, että kaikki on jo kirjoitettu; olen lukenut niin monia selontekoja eri organisaatioiden fantastisesta työstä kestävän kehityksen hyväksi. Mitä voin kirjoittaa – ja mitä Colly Components voi tehdä tuodakseen aiheeseen jotakin lisää?
Totuus on: ei paljoa. Olen tullut siihen tulokseen, että voimme tehdä vain yhden asian. Nimittäin kertoa, kuinka pieneksi itsensä tuntee ongelman edessä – ja silti on tunne, että haluaa tehdä asialle jotakin.
Mitä siis voin tehdä? Ja mitä Colly Components voi tehdä? Voin kertoa, mitä kestävästä kehityksestä ajattelen – ja mitä Colly Components tekee tehdäkseen voitavansa.
Ajatuksiani kestävästä kehityksestä
En usko olevani ainutlaatuinen. Jaan monien muiden kanssa ahdistuksen haluta tehdä niin paljon enemmän kuin on mahdollista. Enkä edes tee kaikkea mitä voisin. Enkä usko, että kukaan tekee. Sitä voisi tehdä aika paljon. Olen tottunut tietynlaiseen elämäntapaan, enkä totuuden nimissä ole valmis muuttamaan kaikkea.
Mitä siis tehdä?
Yksi askel. Ja sitten vielä toinen.
Luin tyypistä, joka käveli Pohjois-Amerikan itärannikolta länsirannikolle. Häneltä kysyttiin, missä ajatukset liikkuivat matkan ensimmäisenä päivänä. Hän vastasi ajatelleensa vain yhtä asiaa: ottaa askel kerrallaan. Ja nauttia. Sitten ottaa toinen askel ja nauttia vielä vähän.
Tiedän, kuulostaa banaalilta. Mutta itse asiassa minäkin yritän ajatella juuri niin. En voi ottaa kaikkia askelia kerralla. Mutta voin ottaa yhden kerrallaan. Ja tuntea, että todellakin teen jotakin. Sitten taas yksi askel. Ja olen tehnyt hieman enemmän.
Mitä Pariisin sopimuksessa sanotaan?
Ruotsi on sitoutunut noudattamaan Pariisin sopimusta. Sen mukaan on toimittava sen puolesta, että maailmanlaajuinen ilmaston lämpeneminen pysyy alle 2 asteessa, eikä mieluiten ylitä 1,5:tä astetta. Ilmaston lämpeneminen johtuu siitä, että teollistumisen aikakaudella olemme voimakkaasti lisänneet hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen päästöjä, erityisesti öljyn, hiilen ja kaasun.
Ruotsi on sitoutunut siihen, että vuonna 2045 sillä ei ole lainkaan kasvihuonekaasujen nettopäästöjä. Se merkitsee 85 % vähennystä vuoden 1990 tasoon verrattuna.
Siihen voin ajatella pyrkiväni!
Se tarkoittaa, että meidän on siihen asti vähennettävä päästöjä vuosittain vajaa 7 %. Ja 7 % kuulostaa enemmän askelelta kuin 85 %. En väitä, että se onnistuu tai että sen on helppoa. Mutta sitten ymmärsin, että jos haluan pysyä samassa tahdissa, minunkin on vähennettävä päästöjäni vuosittain noin 7 % – se antaa vähän toivoa! Minun ei tarvitse tehdä kerralla kaikkea tavoitteen saavuttamiseksi. Se tuntuu kohtuullisemmalta.
Kestävyydessä on kyse enemmästä kuin ympäristöstä
Olet kuullut tämän ennenkin, mutta ilmastotavoitteiden lisäksi kyse on siitä, että on pyrittävä parantamaan ihmisten ja työntekijöiden oloja – ja tehtävä se taloudellisesti kestävällä tavalla. Kaikki työntekijät, niin meidän kuin kumppaniemme ja toimittajiemme, tarvitsevat työtä tullakseen toimeen – harvat elävät ilmalla.
Siksi on löydettävä myös taloudellisesti kestäviä ratkaisuja, toisin sanoen luotava hyvinvointia, aiheuttamatta ilmaston lämpiämistä. Mutta jos ilmaston maailmanlaajuista lämpiämistä ei saada kuriin, on vaikea hoitaa tätä toista asiaa. Tavoitteet kulkevat käsi kädessä.
Mitä Colly Components voi tehdä?
Itse asiassa juuri samaa. Voimme pyrkiä vähentämään vuosittain suoraa ja epäsuoraa ympäristövaikutustamme noin seitsemällä prosentilla.
Tutkimme paraikaa, miten voimme päästä siihen pitkäkestoisesti. Meille kyse on siitä, että löydämme tietyt avainluvut, jotka näyttävät tietä ja vahvistavat, että suuntamme on oikea. Niitä on todennäköisesti ajan myötä tarkistettava ja muutettava, mutta säätelykeinona ne ovat meille tärkeitä.
Muutokseen avainluvuilla
Juuri nyt perehdymme avainlukujen neljään osa-alueeseen, jotka osoittavat kehittymistämme – ja lisäksi toimenpiteitä, joita itse hallinnoimme ja joilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi energiankulutuksen vähentämiseen. Näillä neljällä osa-alueella on yksi yhteinen asia – muutosta ei saada aikaan yksin. Se on saatava aikaan yhdessä asiakkaiden, kumppanien ja toimittajien kanssa. Yhdessä saamme aikaan kestävää kehitystä, josta kaikki osapuolet saavat osansa.
Neljä tärkeää osa-aluetta
Mielestämme ne osa-alueet, joilla kestävän kehityksen vaikutukset ovat suurimmat, ovat:
- Kuljetukset
Kuljetussektori on monimutkainen. Asiaa hieman tutkimalla löytyy varsin harvoja tapoja tietää, ovatko kuljetukset todellakin ”vihreitä”. Olemme käyneet keskusteluja suurten toimittajien kanssa, ja nykyään todellisia eroja on vaikea löytää. Harva, jos kukaan, on valmis maksamaan niitä lisäkustannuksia, joita päivitetty ajoneuvokanta yhdessä uusimman tekniikan ja työehtosopimusten mukaisten palkkojen kanssa merkitsisi. Kestävässä kehityksessä on kyse myös yhteiskunnasta, ei vain ympäristöstä. Sen takia ei ole olemassa täysin oikeita vaihtoehtoja.
Voimme kuitenkin lyhentää kuljetusetäisyyksiä. Meidän toimittajamme sijaitsevat nykyään Euroopassa eli suhteellisen lähellä.
Lisäksi toimitusten kokoa voidaan suurentaa, jolloin toimituksia tarvitaan määrällisesti vähemmän. Tämän on tapahduttavat yhteistyössä asiakkaidemme kanssa, sillä nykyään suuri osa on just-in-time-toimituksia varastoinnin välttämiseksi. Mutta lisääntynyt varastointi saattaisi saada aikaan reiluja CO2-päästövähennyksiä. - Painon vähentäminen
Käyttämällä kevyempiä tuotteita voidaan vähentää esimerkiksi ajoneuvoteollisuuden ympäristövaikutuksia. Oikeanlaisilla tuotteilla voi olla suuri vaikutus. - Tuotteiden käyttöiän pidentäminen
Yksi panostus, joka takaa selkeät tulokset, on kaikkien tuotteiden käyttöiän pidentäminen. Käyttöikää pidentämällä pienennetään kokonaisympäristövaikutusta merkittävästi. Silloin on valittava sellaisia ratkaisuja, jotka kestävät ajan hammasta siten, että kokonaisenergiankulutus vähenee ja primaarimateriaalien käyttöä vähennetään. Tämä yhdessä uudelleenkäytön ja kierrätyksen kanssa saa aikaan suuria vaikutuksia. - Automatisoinnin lisääminen
Kestävyysnäkökulmasta automatisoinnin lisääminen takaa monia etuja. Osittain työympäristö kohenee, kun raskaat ja monotoniset työtehtävät katoavat, osittain taas laatu kasvaa ja virheet vähenevät. Se tarkoittaa myös materiaalihävikin ja haaskauksen vähenemistä, mikä toki on positiivinen asia.
On vain yksi tapa
Tiivistäen: uskon, että on vain yksi tapa ratkaista tämä kysymys, ja se on tehdä asia yhdessä. Miten me toimittajana yhdessä omien toimittajiemme ja asiakkaidemme kanssa löydämme aidosti kestäviä ratkaisuja?
Se on viimeinen kysymys, jonka teille lähetän. Kykenemme siihen, kunhan teemme töitä saman tavoitteen hyväksi. Ja voimme tehdä sen laadukkaasti, kunhan käytämme tietouttamme. Tietous mahdollistaa muutoksen, mutta tietoutemme käyttäminen on omalla vastuullamme.
Parhain terveisin
Darco